Start
Info/Links
Agenda/Nieuws
Uitrukken
vacature
Fotoalbum
Wedstrijden
Archief

 

 

Op deze pagina de agenda en de nieuwsfeiten

 

horizontal rule

AGENDA 2020

 

horizontal rule

WEBSITE

Binnenkort zal deze website worden vervangen door een nieuwe opzet

Op de achtergrond zijn wij de post Vries samen bezig met de VRD om de website in een nieuw jasje te steken, de vormgeving en layout zal van brandweer Nederland zijn.

enkele posten binnen Drenthe zijn al over gegaan naar deze nieuwe omgeving o.a. de post Norg.

horizontal rule

De post Vries op de Kerstmarkt

De post Vries stond samen met de brandwondenstichting op de kerstmarkt in Vries.

horizontal rule

Korpsavond van de 3 posten Eelde, Zuidlaren en Vries.

 

Vries 22 november 2019

De jaarlijkse korpsavond werd dit jaar gehouden in cafť Hingstman te Zeijen.

op deze avond worden de jubilarissen, nieuwelingen in het zonnetje gezet, ook worden de diverse diploma's uitgereikt.

voor onze post werd Gosse gefeliciteerd met zijn 12,5 jarig jubileum.

Op deze avond ook een tweetal KO namelijk de heer Blauw van de post Eelde en de heer Dijk van Zuidlaren.

Na het officiŽle gedeelte kon men genieten van een hapje en een drankje en gebruik maken van de casino spelen, dit alles met op de achtergrond de muziek verzorgd door een diskjockey.

 

    

    

 

horizontal rule

 

 

Laatste uitruk postchef

Vries 28 december 2018

 

Laatste uitruk postchef Vries.

 

Om 11:35 gingen de pagers van de post Vries af, de melding was Prio 1 Gebouwenbrand keukenbrand Brink Vries.

Alle bevelvoerders van de post was gevraagd om de melding af te wijzen, zodat er een onderbezetting werd gecreŽerd en dat Aaldrik Arends als enige bevelvoerder op de post kwam.

Na inmelding op het incidenten kanaal werd duidelijk dat de afzuigkap in de keuken van cafť ďOnder de LindenĒ brandde. Bij het oprijden van de Brink stond de uitbaatster van het cafť al in paniek op het terras en te wijzen naar de keuken.

Pas bij binnenkomst in het cafť kreeg hij door dat het allemaal door gestoken kaart was, de ploeg van Vries zat al in  het cafť hem op te wachten.

Na een korte speech en overhandiging van een fotocollage kon men nog een uitgebreide lunch verorberen.

Op 2 januari vind de overdracht van postchef over aan Marcel Kukler (symbolisch al gedaan op deze dag)

Na 30 jaar neemt Aaldrik Arends afscheid van de post Vries, maar nog niet van de brandweer (docent brandweer bij de vrd)

 

horizontal rule

Make-a-Wish

Brandweer Vries laat samen met de stichting Make-a-Wish een kinderwens in vervulling gaan, maandag 13 augustus ging de brandweer van Vries met 3 voertuigen naar Tynaarlo om daar een kinderwens van Esther te voldoen.

Plv Postchef ziet Abraham

Onze kersverse plv Postchef Bert Rozema ziet Abraham. Op 16 maart ging de post Vries al vroeg op pad om de tuin van Bert te versieren.

horizontal rule

Post Vries verwelkomt nieuwe manschap

Vanaf 1 januari heeft de post Vries een nieuwe manschap mogen begroeten bij de post, er hadden zich in augustus een tweetal kandidaten zich aangemeld, na een paar introductieavonden en gesprekken bleef er 1 gemotiveerde kandidaat over.

Wel bijzonder voor de post Vries is dat er na vele jaren (18 jaar) er weer een vrouw als bluslid bij de ploeg is. De aanstellingskeuring heeft ze inmiddels gedaan en gehaaald en ze zal spoedig met de opleiding beginnen.

Ruth vanaf deze zijde welkom bij de post en succes met je opleiding.

horizontal rule

Post Vries oefent twee dagen met GAE in Woensdrecht

zeven personen zijn in november afgereisd naar de vliegbasis Woensdrecht om daar met de collega's van Groningen Airport Eelde de vliegtuigbrand bestrijding te oefenen.

Het waren weer twee leuke en leerzame dagen voor de deelnemers, op naar het volgende jaar.

horizontal rule

post Vries stapt over op PRE-COM pagers

PreCom: P2000 met terugkoppeling
Totaaloplossing voor paraatheid

Helaas komt het steeds vaker voor: onderbezetting bij hulpverlenings diensten tijdens een alarmering. De momenteel gebruikte pagers hebben geen mogelijkheid om terug te koppelen, waardoor je niet kunt anticiperen op een oproep. Het probleem dat hierdoor ontstaat is de onzekerheid over de beschikbare manschappen. Omdat met het PreCom systeem direct actie kan worden ondernomen, is de betrouwbaarheid van directe inzet van vrijwilligers beter gegrandeerd en wordt de efficiŽntie van een alarmering verhoogd.
 

De Precom totaaloplossing is sneller en efficiŽnter ťn heeft meer functies dan de huidige generatie alarm ontvangers:
ē Realtime terugkoppelen van beschikbaarheid;
ē via agenda op pager beschikbaarheid opgeven;
ē door een druk op de knop ad-hoc beschikbaarheid afmelden;
ē rapportage bezettingsgraad en opkomst;
ē PreCom Kazerne Bezetting LCD;
ē beschikbaarheidsinformatie op pager via M2M berichtgeving

 

 

horizontal rule

Mark stapt in het huwelijksbootje

Maandagmiddag was het zover na 10 jaar te hebben samengewoond gaven ze elkaar het JA woord in het Gemeentehuis te Vries, daar Mark vrijwilliger is bij de plaatselijke brandweer en als beroep ambulance chauffeur, kon de post dit niet aan zich voorbij laten gaan. In het diepste geheim werd er aan een halve ambu en een halve brandweerwagen gewerkt en het resultaat mocht er zijn. Na de erehaag op het gemeentehuis werd de tuin van het kers verse echtpaar opgeleukt met dit voertuig.

horizontal rule

Korpsavond met Eelde en Zuidlaren

Vrijdagavond 25 was het weer tijd voor de jaarlijkse korpsavond van de posten, op deze avond worden de brandweermannen die een diploma, certificaat, bevordering en ambtsjubileum verdienen in het zonnetje gezet. De avond begon met het officiŽle gedeelte met uitreiking van diploma's en lintjes. Een bijzonder lintje was wel de Koninklijke onderscheiding voor Herman Kolker die op deze avond ook afscheid nam van de post.

De commandant van de 3 posten Bas Luinge opende de avond met een korte toespraak, en gaf al snel het woord aan de burgemeester van Tynaarlo.

Ook de burgemeester hield een korte toespraak waardoor al snel kon worden overgegaan naar de uitreiking van de diploma's en certificaten.

De 3 postchefs werden naar voren geroepen om aan hun manschappen de diploma's en certificaten te overhandigen. zo werden er chauffeurs diploma's uitgereikt en werden bevorderingen uitgedeeld

Herman Kolker kreeg een oorkonde voor 25 jaar brandweerdienst.

Herman Kolker, werd door Burgemeester Marcel Thijssen naar voren geroepen om geridderd te worden tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Na het officiŽle gedeelte was er een voortreffelijk warm en koud buffet met dank aan het cafť Het witte huis te Zeegse verder werd de avond muzikaal ondersteund door een uitmuntend duo met de naam FleX.

Hierbij nog enkele foto's van de sfeer van de avond.

horizontal rule

Brandweer reŁnie goed bezocht

http://www.vries.nu/voorpagina/brandweer-vries-houdt-voor-t-eerst-een-reunie/

Moi hoe ist

Dit stond er op de uitnodigings brief die oud korpsleden, oud burgemeesters, oud brandweercommandanten maar ook het huidige bestand en de commandat en niet te vergeten onze huidige burgemeester een paar maanden per post mochten ontvangen.

Een enkeling van de oude leden melden zich om persoonlijke reden af, maar het merendeel was aanwezig en waren vol lof over deze actie.

 

Thijs Zondag deed een verhaaltje over de periode dat hij zelf bij de brandweer Vries zat en door de korpsnummers 1 tot 23 op het bord te zetten kwam een ieder in die vperiode aan de beurt.

Het oudste brandweerlid (Jan 82) samen met het jongste lid (Jacob 26) op de foto

 

horizontal rule

 

Oefenen op Woensdrecht

Brandweer Vries kreeg de kans om samen met de luchthaven brandweer GAE te oefenen op de luchtmachtbasis te Woensdrecht, dit was een geweldige beleving voor de mannen van Vries die 2 dagen naar het zuiden afreisden.

Na wat inzetten op een F16 en een helikopter, ging men oefenen in een DC10, dat het aardig warm kan worden in een vliegtuig heeft men gemerkt, er word op gas gestookt en de stoker kan het scenario behoorlijk opstoken.

 

De mannen van Vries die zijn geweest kijken terug op een geweldige oefening in Woensdrecht en bedanken de organisatie. en voor degene die niet geweest is jammer want je hebt wat gemist.

 

 

horizontal rule

 

OPEN DAG GEMEENTE TYNAARLO 2015

http://www.tynaarlo.nl/programma_open_dag_19_september/

horizontal rule

 

PILOT WIIB systeem

De post Vries draait vanaf 21-2-2015 een pilot met het WIIB systeem WIIB staat voor Wie Is Inzet Baar een meldsysteem voor brandweermensen. zie voor meer info de website van WIBB https://www.wiib.nl/info/folder/wiib-folder.pdf

Op donderdag 12 februari heeft het korps een voorlichting gehad over het systeem en de mogelijkheden van het systeem. Na iedereen het kaartje met zijn inlogcodes te hebben gegeven werd het systeem getest, door middel van een APP kan men zich heel snel op aanwezig of afwezig zetten. Ook kan men middels deze APP of via een computer zichzelf voor langere tijd afwezig zetten, ideaal voor de mensen met vaste roosters.

Ook is er een soort van beeldkrant functie waar de mededelingen op kunnen worden vermeld. (allen de mensen die de schrijfrechten hebben). gedurende proef word de inzetbaarheid nog aangegeven op een computerscherm in de kleedruimte, na de proef zal deze monitor vervangen worde door een groot tv scherm.

horizontal rule

Deel Gemeenteraad op bezoek

Op donderdag 27 november was de Gemeenteraad uitgenodigd voor een kijkje bij de Brandweer, de avond stond in het teken om de raadsleden een goed beeld te geven van de plaatselijke Brandweer zo werd er uitleg gedaan over de voertuigen, ademlucht, meters, hulpverlening en watertransport.

 

Na afloop van de avond werd de post bedankt voor het kijken achter de schermen en voor de nodige informatie, de avond werd afgesloten met een hapje en een drankje.

horizontal rule

Brandweer voetbalt tegen VAKO 4

Donderdag avond 4 september speelde de brandweer een potje voetbal tegen de plaatselijke voetbalvereniging Vako, in deze wedstrijd ging Vako ten onder met 2-1, zoals ook op hoog niveau bij de voetbalsport werd de brandweer onderschat.

Toch kreeg Vako behoorlijk wat kansen voor het doel en op het doel maar door het fantastisch werk van de keeper van de brandweer kreeg Vako in deze wedstrijd maar een keer de bal in het net. Er werd twee maal een half uur gespeeld. Vanaf de tribune werd er gezegt "ze spelen als de brandweer en Vako is brandhout".

en zo als bij elke sport staan ook hier de beste stuurlui aan de wal.

horizontal rule

 Overlijden collega Fred Bulthuis

Helaas moeten we meedelen dat onze collega Fred Bulthuis is overleden. Fred Bulthuis was medewerker vakbekwaamheid binnen de VRD en vrijwilliger bij brandweer Assen. In 2010 werd nierkanker bij Fred geconstateerd. Sinds deze tijd voerde hij samen met zijn familie een hevige strijd tegen deze vreselijke ziekte.                                Op dinsdag 29 juli is Fred overleden.
We zijn diep geraakt door dit verlies en onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, kinderen en overige familie.

Condoleance

Vanaf 30 juli t/m 3 augustus is er dagelijks van 18.30 uur tot 19.30 uur de mogelijkheid om afscheid te nemen van Fred Bulthuis in Rouwcentrum de Boskamp aan de Boskamp 5 in Assen.

Uitvaartplechtigheid
De uitvaartplechtigheid vindt plaats op maandagmiddag 4 augustus om 14.00 uur in de Adventskerk aan de Lindelaan 49 te Assen.

Bloemen

Bloemstukken kunnen gestuurd worden naar Rouwcentrum de Boskamp: Boskamp 5, Assen.

Kaart
Kaarten en andere berichten aan zijn vrouw, kinderen en overige nabestaanden kunnen gestuurd worden naar:
Buitenes 47 9407 CS  Assen.

horizontal rule

Jaarlijkse feestavond en Brandweerman van het jaar.

Zoals al jaren het gebruikelijk is om op de woensdagavond voor hemelvaart de jaarlijkse feestavond te houden zo gebeurde het dit jaar ook weer. Een commissie van 4 leden heeft de taak om deze avond invulling te geven en hebben ook als zware taak om de brandweerman van het jaar te mogen benoemen.

De avond begon deze keer op de kazerne met een wijnproeverij gepresenteerd door de plaatselijke slijter De Roemer.


 

Op vakkundige manier werden er een 9 tal wijnen gepresenteerd, er werd uitleg gegeven over de streek waar de wijn wegkwam, maar ook waar de wijn bijpaste dit werd ondersteund in de vorm van een hapje. Ook liet de gastspreker een manier van ontkurken zien en dan niet met een kurken trekker maar met een (klein) lijkend zwaard.

Als laatste wijn werd een zogenaamde dessertwijn gepresenteerd (20% alcohol) Daarna was het tijd om te vertrekken richting Herberg Tio waar een tappas arrangement op het menu stond. tijdens deze happening werd ook de brandweerman van het jaar bekend gemaakt.

Dit jaar viel de eer aan Bert Rozema.  Bert bij deze proficiat.

horizontal rule

Open dag 3 mei 2014

Op 3 mei zette de brandweer Vries de deuren open voor een ieder die eens wilde kijken bij de post Vries, op het terrein werden er diverse demonstraties gegeven en kon men beleven hoe het was om onderste boven in een auto te zitten. De dummy heli (Traumaheli) was aanwezig en deze werd in brand gezet en vervolgens geblust, IVM liet zien hoe er veilig op hoogte werd gewerkt. Ook was de nieuwe autospuit van onze broederpost Zuidlaren aanwezig.

Vervolgens kon men vanaf de brandweerkazerne binnendoor naar de Brink waar er demonstraties werden gegeven door de reddingshonden brigade, verder waren nog aanwezig Smokey, Brandweerwinkel, Lotuskring Assen en voor het vermaak van de kinderen een luchtkussen uitvoering brandweer.

En alsof dat nog niet genoeg was, waren er die dag ook nog tien andere korpsen die de 112 brandweerwedstrijden speelden zie hiervoor de pagina wedstrijden

horizontal rule

 

Gezamenlijke korpsavond Brandweer Tynaarlo

Op vrijdagavond 22 november werd zoals ieder jaar de gezamenlijke korpsavond gehouden, de posten Zuidlaren, Eelde en Vries verzamelden zich in cafť Onder de Linden aan de brink in Vries. Tijdens het officiŽle gedeelte van de avond werden de nieuwe brandweerleden welkom geheten, de diploma's uitgereikt, medailles opgespeld en de oorkondes uitgereikt. ook waren er twee brandweermannen die de Koninklijke onderscheiding in ontvangst mochten nemen van de Burgemeester namens de Koning.

 

Ook werd er deze avond afscheid genomen van een korpslid van de post Vries te weten Harold Eefting beter bekend in de regio als HAFRA. Harold heeft het druk met zijn eigen onderneming en kan zodoende de combinatie Eigen bedrijf en de brandweer niet meer combineren en heeft besloten om voor zijn bedrijf te kiezen.

Ook de drie postcommandanten werden naar voren geroepen om een presentje voor de korpsleden in ontvangst te nemem. Op de foto rechts  Stinus Hoving en Cornelis Jansen die werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

horizontal rule

Nieuwe Jongens krijgen waterdoop

Op donderdag 20 juni stond er een woningbrand op het programma, een oefening in een prachtig pand met de mogelijkheid om de twee nieuwe jongens te "ontgroenen" De twee nieuwe aanwinsten werden gebeld met de mededeling dat ze deze oefening de rol als krakers in een kraakpand zouden spelen. Omdat het oefenobject smerig en vies was kregen ze de informatie dat ze oude kleren aan moesten.

Ze werden opgesloten in een kamer op de eerste verdieping, en na dat de brand geblust was zouden ze bevrijd worden. wat ze niet wisten dat de ploeg met twee HD stralen de inval zou doen in de kamer waar ze zich bevonden. ook werd er vanaf buiten nog snel een lage druk slang afgelegd. Zodat er geen ontsnappen meer aanwas.

Op de eerste foto zijn we nog kompleet in onze rol als kraker, op de tweede foto zijn ze te zien na de redding uit het pand.

  

horizontal rule

Jaarlijkse Feestavond en Brandweerman van het Jaar.

Zoals elk jaar heeft de brandweer Vries een jaarlijkse feestavond, meestal blijft dit geheim en word pas de invulling van de avond pasbekend als men op locatie is. Dit jaar dacht de feestcommissie hier anders over en werd al vroegtijdig gecommuniceerd over de feestavond. Zodat het bij een ieder bekend was wat de avond zou brengen. het enigste wat nog niet bekend was wie de brandweerman van het jaar zou worden dit werd pas later op de avond onthult.

De avond stond in het teken van bowlen en barbecueŽn, eerst werd er anderhalf uur gebowld op de perfecte banen in Pand 17 (oude rackethal) te Assen, aansluitend werd daar ook gebarbecued, tijdens de barbecue werden de prijzen van het bowlen bekend gemaakt en natuurlijk de brandweerman van het jaar.

De brandweerman van het jaar 2013 is geworden Renko Wagt.

FOTO VOLGT

horizontal rule

 

9 mei herdenking de punt

 

Donderdag 9 mei, Hemelvaartsdag, herdenken we Anne Kregel, Egbert Ubels en Raymond Soyer, de drie brandweermannen die vijf jaar geleden om het leven kwamen bij de brand in de scheepswerf op De Punt.

De herdenking begint om 14.00 uur en vindt plaats bij het monument bij de scheepswerf, rotonde Burgemeester Legroweg/Groningerstraat, De Punt. De herdenking is openbaar en vindt plaats in aanwezigheid van nabestaanden, familieleden, brandweerkorps Eelde, betrokken hulpverleners en andere belangstellenden.

Programma 

- Spreker dhr. G.W. Hanekamp, postcommandant van de brandweer in Eelde
- Muziek door koperkwintet regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers onderdeel Koninklijke Militaire Kapel ĎJohan Willem Frisoí
- Spreker dhr. F.A. van Zuilen, burgemeester van Tynaarlo 1 minuut stilte
- Muziek door koperkwintet regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers onderdeel Koninklijke Militaire Kapel ĎJohan Willem Frisoí
- Kranslegging met aansluitend defilť langs gedenksteen en mogelijkheid tot het leggen van bloemen
- Napraten in de brandweerkazerne Eelde, Burgemeester Legroweg 29.

Laatste herdenking die door de gemeente wordt georganiseerd
Het is de laatste keer dat de gemeente een herdenking organiseert bij het monument in De Punt. Sinds vorig jaar is er een nationaal Brandweermonument, waar jaarlijks alle brandweermensen herdacht worden die tijdens hun werk voor de samenleving zijn omgekomen. Dat wij geen herdenking meer organiseren betekent niet dat wij de drie brandweermannen vergeten. Zij staan voor altijd in ons geheugen gegrift.

horizontal rule

PRIKSLEEňN

Vorst en de ijsbaan open, dus was het tijd voor de post om te gaan priksleeŽn. Dit kwam mooi uit want op de donderdagavond stond er op het rooster vrije invulling.

Menig baantje moest er afgelegd worden op het gladde ijs. En lang was het spannend wie de beste zou zijn, de mannen waren aan elkaar gewaagd.

 

De een deed het op snelheid, de andere probeerde het via de andere baan, en natuurlijk gespannen voor de wedstrijd.

 

Er moest door het bestuur van de IJsclub gerekend worden wie de kampioen race zouden moeten rijden, na kort beraad moesten de heren Rozema en Eefting strijden om de eerste plaats, dit werd zoals ook te zien is op de foto een overwinning voor de heer Eefting.

De oplettende kijker zag ook een vreemde priksleeŽr over het ijs gaan, nu vreemd is deze man natuurlijk niet, de post Vries helpt hem wel eens uit een vreemde situatie en toen de post Vries op een oneven aantal personen uit kwam bood deze heer aan om mee te prikken zodat we weer op een even aantal kwamen. Jurjen bedankt.

horizontal rule

Wampex Vledder 2013

Ook dit jaar deed de post Vries weer mee aan de Wampex te Vledder. Men vertrok om 18.15 uur vanuit Vries naar Vledder waar de start van de zware tocht om 19.45 uur was. Na een ruime 10 uur hebben te gelopen zat de tocht er op.  voor meer informatie en de uitslagen van de rest van de ploegen kijk op http://www.wampexvledder.nl/wampex%202013.htm

horizontal rule

 

Sint en piet op bezoek

De oefenavond op donderdag 29 november liep iets anders dan verwacht, deze avond stond er een theorieavond gepland maar de verbazing was enorm toen rond acht uur er een zwarte (brandweerpiet) binnen kwam gevolgd door niemand minder dan Sinterklaas.

De avond kreeg een hele andere invulling zo werd er uit volle borst gezongen, en moesten enkele korpsleden bij de Sinterklaas komen. De Sinterklaas was goed op de hoogte van het reilen en zeilen bij de brandweer. En kon de stemming er goed in krijgen.

 

De korpsleden die bij Sinterklaas moesten verschijnen kregen na een praatje een toepasselijk cadeau, na een uurtje vond de Sinterklaas het wel welletjes en vertrok met het lied Dag Sinterklaasje. De rest van de avond werd er nog nagepraat en gelachen om deze actie.

horizontal rule

Gezamenlijke feestavond korps Tynaarlo

Vrijdagavond 23 november 2012, was het weer zover dat de 3 posten van de Brandweer Tynaarlo gezamenlijk bij elkaar kwamen om nieuwe leden te verwelkomen de diploma's en getuigschriften uit te delen, de jubilarissen in het zonnetje te zetten en af te sluiten met een feestje. Bijzonder aan deze avond was dat er 3 brandweermannen van het korps koninklijk werden onderscheiden. Het betrof hier twee brandweermannen van de post Vries en ťťn brandweerman van de post Eelde.

Na een welkomstwoord van onze Burgermeester en de diverse commandanten werden eerst de nieuwe leden verwelkomd, drei stuks bij de post Eelde. daarna werden de diploma's en getuigschriften uitgereikt, voor de post Vries waren dit Albert Nijdam, Renko Wagt en Rob Janssen.

   

Daarna was het de beurt aan de jubilarissen voor de post Vries waren dit Johan Trip en Jan Darneviel allebei 12,5 jaar in dienst.

Verder werd er nog afscheid genomen van enkele brandweermensen in verband met andere werkzaamheden en verhuizingen. Toen was het tijd voor de Koninklijke onderscheidingen, De pers die massaal was gekomen werd de zaal binnengelaten en het officiŽle gedeelte kon beginnen. Burgemeester F van Zuilen speldde bij drie voormalig brandweerlieden het speldje op, die horen bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau. Voor Vries waren dit Koos Menninga ruim 22 jaar heeft hij zijn plicht gedaan. De heer Klaassens (uit Donderen) lid van de vrijwillige brandweer Tynaarlo, post Eelde en post Vries tezamen ruim 29 jaar. De heer Van Bergen was  lid van de vrijwillige brandweer Tynaarlo, post Eelde, ruim 33 jaar heeft hij zijn plicht gedaan. Alle drie waren ze  enthousiast, vakkundig en gedreven brandweermannen die een waardevolle bijdrage hebben geleverd bij menige inzet bij brand en hulpverlening.

   

Na deze plechtigheid werden de postcommandanten van Zuidlaren, Eelde en Vries naar voren geroepen om namens de posten een presentje in ontvangst te nemen. Daarbij was het officiŽle gedeelte gebeurd en het buffet en de bar geopend en kon er gefeest worden met muziek.

Voor meer foto's en tekst kijk ook eens op www.vries.nu

horizontal rule

Teambuildingsuitje Den Helder.

Donderdag 15 november vertrok de post Vries om 07.30 uur richting Den Helder, het programma van die dag was een informatief bezoek aan de marine Bedrijfsbrandweer op de Marinekazerne Nieuwe Haven en in de middag een bezoek op vliegveld De Kooy.

Na het bezoek aan de marine bedrijfsbrandweer ging men nog een rondje varen in de haven, daarna een broodmaaltijd en vervolgens een bezoek aan een van de marineschepen die in de haven lag voor onderhoud.

 

 

Rond 16.30 uur keerde men terug naar Vries, onderweg werd er nog gestopt om een warme maaltijd te nuttigen, en rond de klok van 21.00 uur was de ploeg weer terug in Vries. We hadden het nog aardig getroffen met het weer want in Vries had men de gehele dag geen zon gezien.

horizontal rule

Jaarlijkse Viswedstrijd Brandweer Tynaarlo.

Op 7 oktober onder een stralende zon werd de jaarlijkse viswedstrijd tussen de posten Zuidlaren, Eelde en Vries gehouden, bij het Shell gat te Eelde.

 

Er werd zoals u kunt zien serieus gevist door zowel de actieve leden, maar ook door de oud leden

 

De eerste prijs en ook de Wisselbeker ging verassend naar een lid van de post Eelde.

Daarna zaten de posten nog even na in het heerlijke oktober zonnetje.

horizontal rule

Op bezoek in de Sim-KKW te Assen

De leden van de post Vries kregen de mogelijkheid om in Assen op de Johan Willem Friso kazerne eens kennis te maken met een Klein Kaliber Wapen namelijk de Diemaco. Lukas had via de connecties op de kazerne de Sim KKW (simulatie Klein Kaliber Wapens) afgehuurd voor een sociale avond voor de post.

Na het boogschieten en luchtbuksschieten was dit weer eens iets anders. Jammer genoeg waren er nog enkele postleden op vakantie en konden een paar postleden niet i.v.m. andere verplichtingen, maar diegene die wel kon, heeft en prachtige avond beleeft met dank aan de instructeur van het schoolbat.

horizontal rule

Brandweer ook op jaarmarkt vvv

Ondanks dat er nog wat korpsleden op vakantie waren, was de post Vries toch present op de Vriezermarkt, daar kon de jeugd een fictieve uitslaande brand blussen.

 

horizontal rule

Aaldrik Arends 50 jaar

Op dinsdag 03 juli 1962 werd Aaldrik Arends geboren, dit betekent dat hij 03 juli 2012 Abraham ziet. Dit kon natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan, allerlei ideeŽn gingen door de kantine van de brandweer. Uiteindelijk werd het idee van ponypark SLAGAREND gekozen.

In alle vroegte werd er met de opbouw van een kleinschalig ponypark begonnen, middels dranghekken werd een afrastering voor de pony neergezet en op een groot bord stond te lezen ponypark Slagarend, afgeleid van Slagharen. in dit geval Arend.

horizontal rule

Albert Nijdam brandweerman van het jaar

Op woensdag 16 mei was de Jaarlijkse Feestavond van het korps Vries. in de uitnodiging stond vermeld om 19.00 uur op de kazerne zijn en om 19.15 uur vertrek met de bus naar de feestlocatie. Die locatie lag wat dichter bij dan menig een had gedacht, de chauffeur en Drenthe Tours zaten namelijk in het complot. De bus vertrok richting Assen, en in de bus werd er druk gespeculeerd waar we naar toe zouden gaan. in Assen aangekomen melde de buschauffeur dat er wat vergeten was en dat van der valk nog even moest wachten en we terug moesten naar Vries. Toen de bus op de A28 richting Groningen reed kwamen er weer verschillende locaties naar boven. Toen de bus een extra rondje op de rotonde bij Tynaarlo had gemaakt en de neus weer richting Vries ging, kwam de verlossing van de feestcommissie het was bij de Fam. Hamersma aan de Brink in Vries. En het thema was Back to Basic. Dus een ouderwetse feestavond met een uitgebreid buffet en een goed stuk muziek.

Op de feestavond zelf was er nog een klein officieel iets namelijk de bekendmaking van de Brandweerman van het Jaar. Deze brandweerman werd natuurlijk niet zomaar gekozen er hoort altijd een verhaal bij hieronder enkele opmerkelijke teksten uit het verhaal.

Een van de jongste van de club, lang moeten wachten op de opleiding, zware tijden op het werk en in de relatie, ondanks dat altijd paraat en een goede aanpakker, gelukkig een nieuwe relatie en altijd bereid mee te doen aan wampex en wedstrijd.

Daarom Brandweerman van het Jaar Albert Nijdam.

Albert deed het ook altijd goed in de spelletjes en won dan ook altijd de beker, ook daar is aan gedacht door Albert een bekerkast te geven waar helaas de grootste beker niet in past.

En dan gaat het feest weer los, tot 01.00 uur officieel, maar ja dan wordt het ook nog eens 12.00 uur en blijkt er een jarige in de zaal en niet zo maar een jarige maar ook nog een Abraham. Op het podium gekomen werd de jarige in het zonnetje gezet door de postcommandant en werd er gezongen. Alleen het liedje van OP DE CAMPING had een wat andere betekenis, later bleek waarom enkele korpsleden wat later op de feestavond kwamen.

Daar de jarige op een camping in Belgie een caravan heeft staan en dit wel wat ver weg vind is hij op zoek naar een caravan wat dichter bij huis, ook het franse taaltje het gekakel kan hij maar niet aan wennen, vandaar dat de collega's de opricht hadden voorzien van een kip caravan met daadwerkelijk een twaalftal kakelende kippen.

ook een bord in de tuin met de kleuren van de Belgische vlag met de tekst. Dit is geen wip kip maar hier kunt gij POEPEN (het poepen betekent in het Frans/Belgische gedeelte iets anders namelijk ............... .

horizontal rule

ABRAHAM gespot aan de Brink

Voor de woning van Gosse Boersma staat een levensgrote Abraham met het bord 50 jaar, voorbijgangers die Gosse kennen zullen bij zich zelf hebben afgevraagd 50 jaar is Gosse al zo oud. Diegene die Gosse echt kent weet dat Gosse net zijn 40e verjaardag heeft gevierd. Maar als je op je veertigste verjaardag in de gein zegt ik voel me wel al vijftig dan kan je er op rekenen dat er wat mee gedaan word, vandaar dat een paar collega brandweermannen deze grap uithaalden.

horizontal rule

Brandweer op glad ijs.

Donderdag 9 februari de wekelijkse oefenavond ging de brandweer van Vries priksleeŽn op de ijsbaan in Vries.

Verschillende tactieken en technieken passeerden de revue, op de knieŽn op het zitvlak, dat dit niet altijd goed ging mag duidelijk zijn.

De wedstrijdleiding van de IJsbaan in beraad hoeveel ronden er nog moesten, om de winnaar te bepalen. Bert Rozema bleek de sterkste op het ijs en werd eerste voor Johan Trip die tweede werd, Rienk Hofman werd derde doordat hij in de laatste wedstrijd achterover ging door een te snelle start.

horizontal rule

WAMPEX 2012 zit er weer op

Error Inside heeft dit jaar de Wampex Vledder gewonnen in een totaaltijd van 6.09 uur. De looptijd was 6.30 uur.

Alles leek erop dat het dit jaar een zware en natte Wampex zou worden. De afgelopen weken heeft het veel geregend. Maar het viel mee. Het was veel minder nat dan verwacht en de lopers hadden het geluk dat er dit jaar weinig bouwlanden in zaten die overgestoken moesten worden. Dit jaar was het een route die door de bossen en over de heidevelden ging, dus mooi door de natuur. Eigenlijk moet je deze route ook een keer overdag lopen, dan kun je zien hoe mooi de natuur hier is.

Voor de ervaren Wampexers was het dit jaar geen zware tocht. De onervaren en nieuwe deelnemers vonden de tocht zwaar genoeg. De routes sloten mooi op elkaar aan en leverden bijna geen problemen op. De rekenroute was voor enkele teams wel behoorlijk lastig.. Bij de B route waren er teams die een pad over het hoofd zagen en zo dus aan het dwalen kwamen en weer richting Vledder liepen.

Verder zorgde de Euroroute voor problemen. De oorspronkelijke munteenheden van de diverse Europese landen waren niet bij alle deelnemers bekend.

De opdrachten bij de diverse posten waren dit jaar niet echt zwaar en moeilijk.

De opdracht die voor sommige deelnemers wel lastig was, was die met de surfplank. Er waren nogal wat deelnemers die hier een nat pak haalden. Deed je de opdracht rustig en beheerst dan was hij heel goed te doen. Degene die een nat pak haalden gingen nadat ze droge kleren (als ze die bij zich hadden) hadden aangetrokken, gewoon weer verder.

Halverwege de route moest het vaartuig worden gebruikt dat ieder team had meegenomen. Hier kwamen de teams van beide kanten, dus was het hier een drukke en gezellige boel. Bootjes van groot tot heel klein, banden, luchtbedden van alles was er uit de kast gehaald om deze opdracht uit te kunnen voeren. Omdat iedereen hun eigen materiaal voor deze opdracht had meegenomen, hadden we hier geen last van wachttijden.

Gelukkig kunnen wij met elkaar terug zien op een weer geslaagde Wampex Vledder.

.De 24e Wampex Vledder zal begin januari 2013 worden gehouden, alle deelnemende teams krijgen hierover automatisch bericht.

Bron www.wampexvledder.nl

Het WAMPEX team in actie.

Het team van Vries heeft de wampex niet uitgelopen en is 89e geworden.

horizontal rule

Ook dit jaar weer KIKA actie in Vries

horizontal rule

Brandweerman Harold stapt in het huwelijksbootje

Vrijdag 4 november om 15.00 uur kwamen er een 3 tal brandweerauto's onder het voeren van de optische signalen het dorp Yde opschrikken, wat was er aan de hand. Harold beter bekend als de plaatselijke aannemer HAFRA ging trouwen met zijn Beatreis.

Het bruidspaar en de familie werden vanaf Yde naar het landgoed lenferdinge in Eelde vervoert door de post Vries, Harold had stiekem laten weten dat hij dat wel leuk zou vinden. maar ja er moest natuurlijk ook nog iets ludieks voor de woning komen zodat de voorbijgangers ook wisten wat er die dag aan de hand was aan de Brink in Yde. Terwijl Harold op een training van de Brandweer in Wijster was werd er door de ploeg van Vries borden bij zijn huis geplaatst.

Vanaf deze zijde hartelijk gefeliciteerd met jullie huwelijk.

horizontal rule

Feestelijke avond Brandweer Tynaarlo

De jaarlijks feestavond van de korpsen Zuidlaren, Eelde en Vries was dit jaar op 28 oktober in 't Huys van Bunne in Bunne.
Burgemeester van Zuilen ging in zijn speech in op de ontwikkelingen met betrekking tot de vorming van Brandweer district Noord en Midden Drenthe. Als gevolg van deze ontwikkelingen zijn een aantal functies bij de Brandweer Tynaarlo opnieuw ingedeeld. In dit kader krijgen Hans de Haas, commandant Brandweer Tynaarlo / Aa & Hunze en Theo Seubers plaatsvervangend commandant Brandweer Tynaarlo een andere functie binnen het nieuwe district Brandweer Noord & Midden Drenthe. Ook  de oefencoŲrdinator Jaap Bolwijn verliet de Brandweer Tynaarlo om meer tijd te kunnen besteden aan zijn eigen bedrijf.
Zoals gebruikelijk werd er aandacht besteed aan de behaalde diploma's/certificaten, de jubilarissen, de nieuwe mensen en vertrekkende mensen.

Voor de post Vries werd naar voren geroepen Herman kolker (20 jaar), en voor het slagen van het diploma manschappen A de heren Johan Veendijk en Harold Eefting.

Bij de post Vries vertrokken er een tweetal namelijk Aldwin Monker en Martin Jalving (beide niet aanwezig) . Er waren geen nieuwe mensen bij de post te begroeten.

horizontal rule

DIRT BUGGY

Normaal gesproken gingen de mannen van de post wel eens karten in Euroborg, maar dit jaar even iets anders namelijk dirt buggy, de naam zegt het je kon vies worden. Nu viel dit gelukkig mee want afgelopen zondag (16-10) was het stralend mooi weer, het was dan ook meer stof happen dan modder, ondanks dat werd het een fantastische middag.

De eerste rondjes waren om de baan te verkennen daarna ging de strijd los, er werd in drietallen gereden waarbij er elke keer van buggy werd gewisseld, de beste drie streden de laatste wedstrijd om een bijzondere manier door het parcours andersom te rijden en ook nog een verplichte pitstop te maken.

 

Winnaar van deze middag werd Rienk.

horizontal rule

Jaarlijkse Viswedstrijd

Elk jaar wordt er door de brandweer van Tynaarlo gevist, ook deze zondagmorgen (09-10) waren de brandweerleden en oud leden om 08.00 uur weer present om na de ontvangst met koffie en koek de hengels te voorschijn te halen en te proberen de meeste vis te vangen. Het weer zat mee al was het wel koud, gelukkig bleef het de hele morgen droog en als de zon er door kwam was het best aangenaam.

Hoewel de brandweer Tynaarlo uit drie posten bestaat namelijk Eelde, Zuidlaren en Vries. Waren alleen Zuidlaren en Vries vertegenwoordigt. Er werden in totaal een 16 tal vissen gevangen met verschillende lengte. De jury was belast met de meting en telde de kop en de staart niet mee als lengte. Hierop werd gevraagd, en wat als er nu een paling word gevangen, pech dat is alleen maar kop en staart. Dit was nog niet gezegd of er werd een paling gevangen.

Dat vissen hongerig maakt gaf ook geen probleem om 11.00 uur werd de bbq aangestoken en kon men daar de honger stillen. De kleinste gemeten vis was 10 cm en de grootste gemeten vis 16 cm. De prijzen gingen ditmaal allemaal naar Zuidlaren.

                       

Voor de kleinste vis was er een beker, maar ook voor de grootste en de meeste vis waren er bekers. De winnaar op de rechter foto heeft zowel de beker voor de langste vis.

Maar ook voor de meeste vis. En mag dan ook de Wisselbeker een jaar lang in zijn bezit houden.

De consequentie van het winnen van deze wedstrijd is dat je het jaar daarop de organisatie moet verzorgen.

En inderdaad de paling die werd gevangen telde niet mee in de uitslag.

horizontal rule

ZESKAMP Eelde (10 september)

Kort het verslag en de foto's van deze sportieve strijd in het zwembad "De Lemferdinge"

Op zaterdag 10 september werd de brandweerzeskamp gehouden in het zwembad te Eelde/Paterswolde. Een negen tal korpsen werden uitgenodigd om hier aan mee te doen, na het ontvangst om 11.45 uur werd er eerst Soep en Brood gegeten daarna konden de spellen beginnen. Daar er ťťn korps had afgezegd bleven er dus acht korpsen over. Dit was voor de post Vries de pech want nu konden ze niet strijden om de laatste plaats, deze ging dus automatisch naar Gieten.

De temperatuur van de dag was uitstekend en niemand vond het dan ook erg dat er wat waterspellen in het programma zat,

De zeskamp bestond uit 9 spellen, uitgezet rond en in het zwembad in Eelde/Paterswolde. Het weer zat goed mee en de natte spellen waren dus voor de meeste deelnemers geen probleem, al was de temperatuur van het water voor sommigen wat aan de koude kant. De twee brandweerposten van gemeente Borger-Odoorn zijn1 en 2 geworden waarbij post Borger naar huis ging met de 1e prijs, en post Tweede ExloŽrmond met de 2e prijs en brandweer Gasselternijveen als 3e is geŽindigd. En de post Vries 8e. Het was met recht een geslaagde dag te noemen. Het brandweerkorps van Eelde wordt bedankt voor de organisatie.

Verder deden de posten Peize, Roden, Annen en Zuidlaren nog mee.

Hieronder alvast een aantal foto's van deze dag, binnenkort volgen er nog meer (Sommige foto's moeten nog door de censuur)

horizontal rule

Brandkranen controle en beproeving geboorde putten

Jaarlijks controleren de vrijwilligers van de Brandweer Tynaarlo de brandkranen binnen hun gebied, er word dan gekeken of de aanduiding op gevel van een gebouw of doormiddel van een paaltje in de berm, alsmede een gele reflecterende driehoek op het wegdek nog aanwezig zijn en kloppen.

      

indien dit niet het geval is word er een notitie van gemaakt en doorgegeven aan de Gemeente.

Ondanks dat er soms wel een aanduiding is kan het zijn dat de brandkraan niet wordt gevonden dit kan verschillende oorzaken hebben, of de aanduiding klopt niet, of er ligt door aanplant zoveel zand op de brandkraan dat deze niet te vinden is. Ook wil het gebeuren dat het paaltje bij maaiwerkzaamheden te laat wordt opgemerkt en dan verdrop in de berm terecht komt. ook dan kloppen de gegevens niet meer.

Ook heeft het gebied van VRIES een 6 tal geboorde putten in het verzorgingsgebied deze putten zijn bedoelt voor snel extra water te verkrijgen bij een brand, daar deze putten in verbinding staan met het grondwater moet eerst de waterloop op gang worden gebracht. Om deze putten te controleren moet er minimaal op voldoende capaciteit een uur lang worden gepompt.

Hierboven een 3 tal foto's van de test van de geboorde put in Vries

horizontal rule

Rallyteam post VRIES op vierde plaats geŽindigd

Op woensdag 18 mei werd de brandweerrally gehouden, een soort van "zeskamp" met verschillende opdrachten, zoals watertransport tussen twee tonnen, een oriŽntatie loop in dichte (oefen)rook en een coŲrdinatieopdracht.

ook was er een opdracht om uit een boomstam een barkruk te zagen met de motorkettingzaag, waarvan hier een tweetal foto's. (M. Druppers)

De post Rolde is eerste geworden op deze sportieve brandweerrally. voor vries was de 4e plaats weggelegd.

horizontal rule

 KAZERNE in VRIES kan er weer een paar jaartjes tegen.

De kazerne heeft een opknapbeurt gehad, na het schilderwerk en nieuwe trespaplaten aan de gevel is vandaag 18 mei als laatste handeling van de gemeentelijke schilder het logo en de naam weer op de gevel geplaatst.

 

horizontal rule

   W E R V I N G

Zoals u misschien al heeft gelezen heeft het korps van Vries nog enkele vacatures, aangezien u op deze site ben terecht gekomen is er interesse voor de brandweer.

Mede gezien de uitruk in de dagsituatie is  werken en (wonen) in Vries wenselijk.

- Wonen en werken in het dorp Vries
- Ook overdag (of enkele dagen per week) beschikbaar (afspraak met werkgever)
- Opleidingsniveau: minimaal LBO niveau
- Doorzettingsvermogen
- Goed in een team kunnen werken
- Verantwoordelijkheidsgevoel
 

Waarom bij de brandweer:

iets voor de samenleving doen

ergens "bij" horen

uitbreiding contacten

afwisseling van de dagelijkse sleur

spannende oefeningen

in wedstrijden meespelen

Overigens, tot voor kort had men het altijd over de vrijwillige brandweerman(vrouw). Wij zeggen liever: deeltijdbrandweerman(vrouw)
Je krijgt in principe dezelfde opleiding als een beroepsbrandweerman(vrouw). De deeltijdbrandweerman(vrouw) krijgt dan ook een financiŽle vergoeding.

Door en voor de brandweer worden vele randactiviteiten georganiseerd, hier wordt het thuisfront ook bij betrokken:

- brandweerwedstrijden
- brandweerzeskamp
- brandweerrally
- brandweersurvival
- jaarlijkse feestavond eigen brandweerpost
- feestavond brandweer Tynaarlo
- oud en nieuw borrel
- barbeque avond in de zomer etc. etc.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de postcommandant.

Dhr.  A. Arends mobiel 06-20013695 of mail aal.arends@home.nl

horizontal rule

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Ondanks dat deze website met veel zorg is gemaakt, kan het toch voorkomen dat bepaalde informatie onvolledig is, na verloop van tijd verouderd of niet meer correct is. De Brandweer Tynaarlo post VRIES en de Webmaster aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden en/of gedateerde informatie.